Vitaliteit is de brandstof om te leven

interview met Thijs van Welsem

Naast zijn baan als projectleider binnen Weijman is Thijs van Welsem een fanatiek sporter. “Sporten is voor mij altijd een mooi moment om m’n hoofd leeg te maken en de drukke werkdag af te sluiten in een andere omgeving dan kantoor.” We spraken Thijs over het vitaliteitsprogramma van Weijman.

Als projectleider bij Weijman houdt Thijs tijdens de planontwikkelingsfase intensief contact met opdrachtgevers. Samen met een team bereidt hij plannen voor op basis van aanvragen die binnenkomen. “Leuk werk met veel uitdagingen”, aldus Thijs van Welsem. “Bovendien heb ik te maken met meerdere opdrachtgevers. Dat zorgt niet alleen voor de nodige afwisseling maar is ook een uitdaging om iedereen de juiste aandacht te geven.”

Vitaliteit = energie om te leven

Die aandacht daar draait het ook om bij het vitaliteitsprogramma van Weijman. Aandacht voor gezondheid, welzijn en een gezonde balans tussen werk en privé. Als fervent sporter is Thijs gevraagd om mee te denken over de invulling van het programma. “Ik hou zelf van sportactiviteiten en vind het leuk om naast m’n werk te sporten. Ik voetbal eens in de week in de zaal en doe daarnaast een paar keer per week aan fitness. Ik vind het verder leuk om nieuwe sporten te ontdekken of buiten de gebaande wegen te treden. Zo mag ik graag padelen of mountainbiken. Via sport kom je in contact met andere mensen, ben je even weg van je dagelijkse werk en werk je– vaak onbewust – aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Vitaliteit staat voor mij synoniem voor energie om te leven – zowel geestelijk als lichamelijk. Bezig zijn met vitaliteit betekent voor mij het stimuleren van energie om fit en gezond te leven.”

Vinden van balans

Fysieke en mentale gesteldheid kun je door meerdere factoren bereiken of verbeteren. Het kan zowel door sportief te zijn maar ook door gezond te eten en te drinken of te zorgen voor een goede nachtrust. Waar het om draait is het vinden van de juiste balans. Thijs vertelt hierover: “Als je fysieke en mentale gesteldheid in orde is, beschik je ook over een beter herstelvermogen. Wie fit is en een goede nachtrust heeft, komt bovendien vrolijk en goed de dag door. Het helpt je om een balans te vinden. En die balans is belangrijk om jezelf en vrolijk te kunnen zijn. Goed in je vel zitten, betekent voor mij dat je de juiste balans hebt gevonden tussen werk, gezin, sporten, voeding en vrije tijd.”

Gezonde organisatie

Die balans en vitaliteit hebben niet alleen een positief effect op medewerkers zelf maar ook op het bedrijf als geheel. “Een gezonde organisatie begint met gezonde medewerkers en eindigt met betere resultaten. Alleen al om die reden is het voor Weijman van belang om aan de vitaliteit van medewerkers te werken. En dat kan al heel klein beginnen – bijvoorbeeld door het wekelijks bezorgen van vers fruit of het stimuleren van sport en beweging. Ook voor medewerkers die de hele dag al fysiek bezig zijn, kan die fysieke afwisseling voor een betere balans zorgen. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld door het organiseren van sportactiviteiten voor medewerkers.”

Tips van Thijs

Fit en gezond leven begint met het leren van elkaar: goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Deze tips heeft Thijs om het wat makkelijker te maken:

  • Zoek een uitdaging in een sport die je leuk vindt/lijkt.
  • Zoek een buddy als je het lastig vindt om alleen te gaan. Op die manier stimuleer je elkaar en staat er af en toe ‘een stok achter de deur’ als je geen zin hebt.
  • Houd je voeding bij om inzicht te krijgen in de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
  • Af en toe ongezond eten is niet erg. Het gaat erom dat je balans in het eten en je eetpatroon vindt.

Terug naar vorige pagina