Wapenschild Amerongen weer als nieuw!

Sinds 5 juli 2017 hangt het wapenschild, dat jarenlang boven de entree van het gemeentehuis van Amerongen hing, weer te pronken in het Tabaksteeltmuseum. Het bord was na al die jaren ernstig door de elementen aangetast en toe aan een grondige restauratie. Om deze restauratie te realiseren, nam de Heemkundige stichting contact op met Weijman Vastgoedonderhoud B.V. in Veenendaal die de link met de creatieve schildersschool Nimeto in Utrecht legde.

Zowel de school als Weijman reageerden positief op het verzoek van de stichting en gingen met groot enthousiasme aan de slag. Onder leiding van één van de docenten van de school, dhr. Steef van Houten, gingen de leerlingen Domenica Muilwijk, Maron Zwakman en Rick van de Pol aan het werk. De studenten van het Nimeto zijn gestart met onderzoek naar de verflagen en de beschikbaarheid van de kleuren in diverse kleurdatabanken.  Na het onderzoek zijn alle verflagen verwijderd en zij zorgden ervoor dat het bord werd verstevigd en weer in de originele kleuren werd hersteld. De grootste uitdaging lag schuil in het aanbrengen van de bladmetalen, palladium en bladgoud, door middel van een lijnolie mixtion.

Een andere uitdaging was het zo goed mogelijk terug brengen van de kleuren in oude staat. Dit is gedaan door middel van het gebruik van heraldische kleuren en het handmatig samenstellen van de kleuren die vroeger een totaal andere uitstraling hadden dan tegenwoordig. Hierin werd vooral door de firma Weijman vakkundige hulp verleend. Het kostte de nodige moeite en zweetdruppels, maar het eindresultaat is voor alle betrokkenen iets om trots op te zijn.

Op 5 juli 2017 werd het bord officieel onthuld door mevrouw Willy Doorn, oud-burgemeester van Amerongen. Zij was de laatste officiële burgemeester van ons mooie dorp en nam afscheid in 2003 vlak voor de samenvoeging met de andere heuvelrug gemeenten. De onthulling gebeurde op het plein voor het Tabaksteeltmuseum waarbij tevens de overdracht van het bord aan het museum plaats vond.

Na de officiële overdracht werden alle aanwezigen door de voorzitter van het Tabaksteeltmuseum mevrouw Betty van de Bosch uitgenodigd om het glas te heffen in het tegenover het museum liggende Café De Tram.

Terug naar vorige pagina