Wie gezond in het leven staat, beleeft meer plezier in z'n werk

Interview met Peter Kraaijeveld en Inez de Hoog

Goed gereedschap gaat langer mee als je er zuinig op bent – die wijsheid zal iedere vakman bekend in de oren klinken. Diezelfde gedachte vertaalt Weijman nu ook naar haar eigen personeel met een nieuw vitaliteitsprogramma. De kern hiervan? Wie gezond en lekker in z’n vel zit, beleeft meer plezier aan het werk en werkt plezieriger. Binnenkort gaat het programma van start.

Voordat het zover is spreken we met de ‘trekkers’ van het project: Peter Kraaijeveld en Inez de Hoog. Beide zijn fervente sporters; Peter kick bokste tot voor kort en koos recent voor de racefiets, Inez vinden we drie keer per week in de sportschool en loopt daarnaast twee keer per week hard om haar conditie op peil te houden. Als we vragen waarom, antwoorden allebei vol overtuiging: “Als je goed in je vel zit, presteer je beter. Dat bereik je onder meer door regelmatig te sporten.”

Duurzame inzetbaarheid door vitaliteit

Maar sport alleen is niet waar het vitaliteitsprogramma om draait. “Het is zeker een belangrijk onderdeel, maar er is meer”, legt Inez uit. “En het is ook niet de bedoeling om alles in één keer gelijk neer te zetten. We willen het geleidelijk aan uitbouwen.” Peter Kraaijeveld vult aan: “Wij zijn ervan overtuigd dat als je je fit en vitaal voelt, je zowel thuis als op het werk beter tot je recht komt. Daar bedoelen we mee dat je langdurig blijft doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wie lekker in het leven staat en goed in z’n vel zit, presteert beter – thuis én op het werk. Als Weijman vinden we dat we daar invulling aan moeten geven.”

Voor en van iedereen

Vitaliteit is belangrijk voor iedereen binnen de Weijman-organisatie – van de werkvoorbereider die veel tijd doorbrengt achter het bureau tot de vakman die vanuit de hangbruginstallatie zijn werk uitvoert. Ook als je de hele dag fysiek bezig bent geweest en ’s avonds moe thuiskomt, is het belangrijk om vitaal te blijven. “Bij vitaliteit hoort dan ook: goed zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid”, aldus Inez. “Een gezonde levensstijl, goede nachtrust, gezond eten en een goede balans tussen werk en privé zijn belangrijke elementen. Tegelijkertijd beseffen we ook dat Rome niet in één dag werd gebouwd. We nemen dan ook de tijd om iedereen bewust te maken van het belang van vitaliteit. En uiteraard willen we hierover ook graag met medewerkers in gesprek. Iedereen die mee wil denken of doen en iedereen die ideeën of suggesties heeft, is van harte welkom.”

Eerste stappen naar vitaliteit

Peter Kraaijeveld: “Dit interview is eigenlijk één van de eerste stappen in ons programma naar vitaliteit. Een programma dat uit tal van ingrediënten zal gaan bestaan maar dat begint met een aantal ‘quick wins’. Zo willen we iedereen die wil stoppen met roken, ondersteunen door ze een cursus aan te bieden. Daarnaast komt er een financiële ondersteuning voor mensen die een sportabonnement of lidmaatschap bij een sportvereniging hebben om op die manier aan hun fysieke welzijn te werken. Verder willen we sporten in groepsverband gaan stimuleren. En daarnaast proberen we zelf uiteraard ook het goede voorbeeld te geven.”

Terug naar vorige pagina